Tradari-in-Istoria-Romaniei

Zece trădari din istoria României

Burebista, Vlad Tepes, Radu de la Afumati, Horea, Closca si Crisan, Petru Rares, Ioan Voda Viteazul, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu si Tudor Vladimirescu …

Istoria-Romanilor

Golul de 1.000 de ani din istoria românilor

În privinţa formării poporului român, tocmai din cauza acestei sărăcii a documentelor, s-au emis diferite ipoteze.

Lovitura-De-Stat-23-August

Lovitura de stat de la 23 august 1944

Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumită și actul de la 23 august) a fost acțiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și Conducătorul Statului, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.

Steag Țara Românească

Lista domnilor Țării Românești

Este de menționat faptul că până la Basarab I – Întemeietorul, cnezii și voievozii amintiți au stăpânit doar câte o porțiune din viitoarea formațiune statală.

Drapelul Moldovei Medievale

Lista domnitorilor Moldovei (1247 – 1859)

Aceasta este o listă de domnitori ai Moldovei, de la primele atestări în secolul XIII la unirea cu Muntenia (Valahia), proclamată de Alexandru Ioan CUZA la 24 ianuarie (pe stil vechi) 1859.

Gesta Hungarorum

Gesta Hungarorum

Gesta Hungarorum (în română Faptele ungurilor), este o lucrare care consemnează istoria timpurie ungară

Cucuteni

Preistoria în România

Preistoria în România se referă la prima epocă din istoria acestor meleaguri. Teritoriul de astăzi al României a fost locuit din cele mai vechi timpuri.

Hara principatelor romanesti sub Mihai Viteazul 1600

Formarea statelor medievale românești

Formarea statelor medievale românești este un proces istoric care se derulează începând cu secolul al VIII-lea și sfârșind cu secolul al XIV-lea…

Ducat emis in vremea lui Vlaicu Voda in Muntenia

Statele medievale românești

Aurelian (270-275) a retras oficial armata și administrația romană din Dacia Traiana, reorganizând o nouă provincie romană Dacia Aureliana în sudul Dunării, cu capitala Serdica.

Casa Taraneasca

Satul românesc medieval

Satul avea 15 – 20 case în Moldova și Țara Românească, iar în Transilvania erau 70.

Trupele Române la Grivița

Istoria militară a României

Istoria militară a României se ocupă cu studiul conflictelor de-a lungul unei perioade de aproximativ 2500 de ani pe teritoriul României moderne…

Un afiş al Revoluţiei de la 1848 din România. Este prima dovadă de folosire a tricolorului românesc.

Renașterea națională a României

Marea Schismă religioasă din 1054 a însemnat negarea drepturilor românilor ortodocși din Transilvania de a practica religios ortodoxia.

Stema Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești
Stema regatului României

Regatul României

Regatul României, între 1859 și 1877, a evoluat de la o „uniune personală” a două principate, Moldova și Țara Românească, la un regat condus de un singur prinț…

Steagul României comuniste (1965-1989)

România comunistă

România comunistă este o denumire neoficială, folosită uneori cu referire la perioada comunistă din istoria României în care țara a fost cunoscută cu denumirile oficiale de Republica Populară Romînă, Republica Populară Română și respectiv, Republica Socialistă România.

Banatul pe harta Romaniei
Bucovina pe harta Romaniei

Unirea Bucovinei cu România

Unirea Bucovinei cu România reprezintă o serie de evenimente politice care au culminat cu votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României.

Regiunea Principatul Moldova, inclusiv Basarabia.

Unirea Basarabiei cu România

Basarabia a fost parte din România modernă timp de 22 de ani, de la 27 martie (9 aprilie) 1918, când Sfatul Țării…

Sfatul boieresc al Ţării Româneşti în 1837

Regulamentul Organic

Regulamentul Organic a fost o lege organică cvasi-constituțională promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești în Țara Românească și Moldova.

O imagine a extravaganţelor atribuite fanarioţilor din Muntenia Nicolae Mavrogheni călătorind prin București într-o trăsură trasă de cerbi

Epoca fanariotă

Fanarioții sau grecii fanarioți (în limba greacă: Φαναριώτες) erau membri ai familiilor aristocratice grecești care locuiau în cartierul Fanari…

Stema Moldova

Gubernia Basarabia

Basarabia a fost un oblast (1812–1871) iar mai târziu o gubernie (1871–1917) în cadrul Imperiului Rus.

Copii basarabeni, deportaţi în Siberia pe 6 iulie 1949, la vreo lună după deportare. Fotografie de la Muzeul Naţional de Istorie, Chişinău.

Rusificarea românilor

Rusificarea este adoptarea voluntară sau silită a limbii ruse sau a altor atribute rusești de către comunitățile neruse.

Refugiați din Basarabia

Deportarea românilor în Uniunea Sovietică

Deportarea românilor în Uniunea Sovietică a fost o parte a politicii staliniste de epurare etnică a “naționalităților străine (neruse)”…

Defilarea tancurilor BT-7 ale armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940.

Ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru cunoscut ca Basarabia…

Lupoaica romană de la Chişinău, simbol al statutului românităţii în Republica Moldova.

Controversa identitară în Republica Moldova

Controversa identitară în Republica Moldova este dezbaterea politică din Republica Moldova și din România…

Drapel - Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

Imnul de stat al RSS Moldovenești

Imnul de stat al RSS Moldovenești a fost imnul național al Moldovei când aceasta făcea parte din Uniunea Sovietică.

Stema - Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice din 2 august 1940 până în 1941 și din 1945 până în 1991.

Stema Basarabiei

Basarabia

Basarabia este denumirea dată de Imperiul Rus în 1812 teritoriului voievodatului Moldovei dintre Prut și Nistru anexat prin Tratatul de la București din 1812…

Europa în 1812

Tratatul de la București (1812)

Pacea de la București din 1812 a fost un tratat de pace semnat pe 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806 – 1812.

Principatul Moldovei la nivelul de expansiune maximă - în 1483 - sub Domina lui Ştefan cel Mare

Descălecatul Moldovei

Descălecatul Moldovei reprezintă la origine o versiune inițială a întemeierii Țării Moldovei, asociată cu tradiția orală și cu cronicile moldovenești.

Albastru: tracii romanizaţi; ruginiu: dacii liberi.

Originile românilor

Originile românilor sunt comune cu cele ale Aromânilor și depășesc cadrul României actuale…

Arme, armură şi simbol de luptă dacice

Armata dacică

Armata dacică este o oștire din Antichitate, care a fost activă între secolele al X-lea î.e.n. și al II-lea e.n., a triburilor dacilor care locuiau în nordul Balcanilor, în regiunea numită Dacia, care este astăzi în cea mare parte teritorii ale României.

Coiful dacic de la Coțofenești

Cultura și civilizația dacică

Civilizația și cultura dacilor a avut în spațiul carpato-dunărean o mare dezvoltare timp de câteva sute de ani și a atins nivelul cel mai înalt în perioada sec. I î.Hr – sec. I d.Hr.

Războaiele daco-romane

Războaiele Daco-Romane

Războaiele daco-romane (101-102, 105-106) au fost două războaie între Imperiul Roman și Dacia (Regatul Dac), în timpul domniei împăratului Traian.

Primul război daco-roman

Primul Război Daco-Roman

Primul război daco-roman a avut loc între 101 și 102…

Pictura Decebal si Traian

Al Doilea Război Daco-Roman

Al doilea război daco-roman a fost lupta între 105 și 106, după ce regele dac Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat cu împăratul roman Traian de după primul război daco-roman. Traian a pornit războiul, cu intenția cuceririi complete a Daciei.

Zalmoxis / Zamolxis

Religia dacilor

Religia geto-dacilor pare să fi fost henoteistă sau monoteistă, centrată in jurul zeului suprem Zalmoxis. Din cele 160 de nume sacre ale tracilor atestate de greci si latini, numai unul este specific tracilor nordici (geto-dacii). Există și opinia că religia lor ar fi fost politeistă fiindcă izvoarele se referă la mai multe nume de divinități

Dacia în anii 82 î.Hr.

Regatele dacice

Acest articol explică cum au evoluat regatele dacice din Secolul al II-lea î.Hr. până în secolul II d.Hr.

Dacia în timpul lui Burebista

Dacia

Dacia era în antichitate țara locuită de geto-daci, care erau împărțiți într-un număr mai mare de state și ocupau un teritoriu cuprins între…

Dacia romană în 125

Dacia romană

Dacia romană a fost o provincie romană după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman sub conducerea lui Traian în 106 și a durat până în 271, deci un total de 165 de ani.

Armata romană

Retragerea romană din Dacia

Retragerea romană din Dacia se referă la retragerea armatei și administrației romane din Dacia care după unii istorici ar fi început în anul 256 în timpul împăratului Gallienus.

Geți

Geții

Geții (în latină Getae) au fost un popor tracic, care în jurul anului 339 î.e.n. locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunării.

Gepizii

Gepizii

Prezenţa lor relativ îndelungată în Transilvania, Oltenia, Banat şi Câmpia Tisei le conferă o importanță în descifrarea istoriei României în perioada antichității târzii și a evului mediu timpuriu.

Decebal - statuie ecvestră din bronz, Deva

Decebal

Diurpaneus (supranumit Decebal, dek = a onora, balos = puternic), a fost regele dacilor între anii 87-106.

Statuia lui Burebista din Orăștie

Burebista

Burebista a fost un rege al geto-dacilor (82 î.Hr. – 44 î.Hr.), întemeietorul statului dac.

Scorilo

Scorilo

Scorilo a fost rege al dacilor pe timpul când împăratul Octavian (27 î.Ch. – 14 d.Ch.) a început să conducă Imperiul Roman…

Bustul lui Dromihete, de la Ciorani Prahova

Dromihete

Dromihete (sau Dromichaetes; greaca veche: Δρομιχαίτης) a fost conducătorul geților din nordul Dunării (în prezent în România) în jurul anului 300 î.Hr.